Assessio MAP test
You are logged in as customer LOG OUT

Fem faktoranalys

Utvecklingen av FFM inleddes redan på 1930-talet med syftet att undersöka hur många personlighetsdimensioner som krävs för att beskriva den "normala personligheten".

Forskarna Gordon Allport och Harold Odbert (1936) identifierade cirka 18 000 personlighetsbeskrivande adjektiv i det engelska vokabulärer.

För att hantera denna enorma mängd ord genomfördes en minskning av antalet adjektiv till ett mindre antal relaterade beskrivningar.

Genom att använda faktoranalys identifierades slutligen 4500 adjektiv, som summerades till drygt 30 faktorer, så kallade "egenskaper".

FFM var således inte baserat på en speciell teori om personlighetsstruktur, utan baserades på vardagliga personlighetsbeskrivningar som vidare statistiskt grupperades i olika faktorer.

Exempel Intensitet

Intensitet skalan återspeglar vilka människor tar på sig uppgifter och åtaganden.

Det här visar hur uthålligt en är och hur hårt och hur brådskande man utövar sig för att vara så effektiv som möjligt, kontrast för att vara mer avslappnad och inte så lika angelägen om att få så mycket gjort.

Skalan speglar också ens personliga känslor av att vara effektiva och kompetenta med avseende på egna prestationer, och hur viktigt man tror att dessa är.

Lägg märke till att låga poäng på skalan inte betyder att man har låg självförtroende, men bara en mer avslappnad inställning till att vara effektiv och kapabel.

;
Hittade du inte vad du letade efter?
?
Behöver du hjälp frågetecken
minimera stäng
Behöver du hjälp frågetecken
Vänligen fyll i formuläret nedan och vi kommer snart att kontakta dig.
Ditt meddelande har skickats. Vi kontaktar dig inom kort.
Det gick inte att skicka ditt meddelande. Försök igen om ett par minuter.