You are logged in as customer LOG OUT

Ingenjör 

Ingenjörer arbetar inom samtliga fält som kräver en kombination av vetenskap, matematik, utveckling och teknik. Från jordbruket till gruvan, från oljeborrning till att designa molekyler till läkemedelsindustrin, till högteknologiska säljare eller ventilationen i skyskrapor eller tunnlar.

Trots att verksamheten är så bred, så är de förmågor som gör en god ingenjör ungefär desamma: Matematisk förståelse, förståelse för tekniska system, induktiv och deduktiv logik samt i många fall ledarskapsförmågor. Så oavsett om du är bergsingenjör eller ingenjör i teknisk fysik, så kan du räkna med att stöta på nedanstående lämplighetstest i rekryteringsprocessen.

Lämplighetstest för ingenjörer

Nedanstående test förekommer nästan alltid när du söker jobb som ingenjör.

Numeriska test.

Numeriska test mäter en kandidats förmåga att ta till sig information i form av tal och siffror. Numeriska test finns på en mängd olika nivåer, från grundläggande räkning och procenträkning till sådana som kräver avancerade beräkningar i flera led och omfattande matematiska kunskaper. Du hittar mer information om numeriska test här.

Diagrammatiska test.

Diagrammatiska test består av flödesscheman i olika varianter av diagram, där kommandon och operatorer skapar omvandlingar. Svaren består vanligen av flervalsalternativ, och testet mäter förmåga till logiskt tänkande. Du kan läsa mer om diagrammatiska test här.

 

Test i abstrakt tänkande och induktiv logik.

Test i abstrakt tänkande är vanligen icke-verbala, och uppgifterna består i att avsluta saknade symboler i symbolserier. Du kan läsa mer om abstrakt tänkande här. Test i induktiv slutledningsförmåga mäter din förmåga att sluta dig till generella principer utifrån ett begränsat antal observationer, i korthet den övergripande princip som den empiriska metoden bygger på. Du hittar mer information om dessa test här.

Test i deduktiv logik.

Dessa test mäter din förmåga att utifrån två eller fler premisser sluta dig till en logisk slutsats. Typiska uppgifter på sådana test är syllogismer. Mer information om deduktiv logik hittar du i denna artikel. 

Test i språkförståelse.

Dessa test mäter din förmåga att ta till dig mer eller mindre komplicerad information i skriftform, och sedan analysera och dra slutsatser av den, eller agera på grundval av informationen. För mer information om språktest klickar du här.

Felsökningstest och test i el och mekanik.

Dessa test bedömer din förmåga att felsöka olika system, liksom din förståelse för begrepp och fakta inom el och mekanik. Du kan läsa mer om sådana test här.

Personlighetstest och SJT-test i konflikthantering.

Söker du en chefsposition kommer du även att behöva ta dessa test. Personlighetstest mäter hur du agerar i olika arbetssituationer, och vilka personlighetsdrag som dominerar ditt arbetsjag. SJT-test mäter hur du ser på olika konflikter på arbetsplatsen. Läs gärna vidare i vår dedikerade artikel om konflikthanteringstest här.

Öva inför dina test

Oavsett om du gjort ett antal rekryteringstest tidigare, eller om fenomenet är nytt för dig, så håller det gamla adagiot att ”övning ger färdighet”. Genom att öva i förväg så kommer du att känna dig trygg när det är dags för det riktiga testtillfället, eftersom du redan känner till testformaten och vet vilken typ av frågor du kommer att få. Dessutom kommer du att ha fräschat upp dina kunskaper och ha de färska i huvudet, vilket kommer att hjälpa dig besvara frågorna både snabbare och mer korrekt.

Registrera konto

JobTestPrep är det enda företaget som erbjuder skräddarsydda övningspaket anpassade efter olika yrken, arbetsgivare och branscher. Vårt övningspaket för ingenjörer innehåller tusentals frågor från alla de ovan nämnda testen, med undantag av personlighetstesterna. Vill du även öva inför dessa så köper du vårt premiumpaket som ger dig tillgång till samtliga våra övningstest i ett halvår. Registrera ett konto och börja öva redan idag!

Utöver ovan nämnda test kan ett antal andra typer av test förekomma när du söker jobb.

Blir du ombedd att ta ett test, kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det bästa övningspaketet för dina behov.

Vi har sammanställt FAQ sidor (på engelska) med dem vanligaste frågorna och svar.

Hittar du inte svaret på din fråga, vänligen kontakta vår Kundtjänst.

Betalning - Teknisk support - Komma igång - Kundtjänst

De testföretag och andra varumärken som nämns på denna sida ägs av respektive varumärkesinnehavare. Ingen av varumärkesinnehavarna är anslutna till JobTestPrep eller den här webbplatsen. JobTestPrep erbjuder övningsmaterial inför lämplighetstester. Samtliga förberedelsematerial tillhandahålls på engelska.

Behöver du hjälp frågetecken
minimera stäng
Behöver du hjälp frågetecken
Vänligen fyll i formuläret nedan och vi kommer snart att kontakta dig.
Ditt meddelande har skickats. Vi kontaktar dig inom kort.
Det gick inte att skicka ditt meddelande. Försök igen om ett par minuter.