You are logged in as customer LOG OUT


Vad ingår?

 • 2019 års utgåva
 • Mängder av övningstest som simulerar de stora testföretagens personlighetstest
 • Tidtagna övningstest
 • Inlärningsverktyg, tips och betygsrapporter
 • Tillgång till en databas med hundratals exempelfrågor
 • Direkt online-åtkomst: Sätt ingång omedelbart
 • Psykometriska test
 • Personlighetstest, bedömningsprov och mycket mer
 • Unik studieguide till personlighetstest
 • Facit med utförliga svarsförklaringar
 • Säker betalning
 • Förstklassig kundtjänst
 • Övningsmaterial och övningstester är på engelska


Om

att arbeta på en myndighet

Våra myndigheter har till uppgift att se till att regeringens och riksdagens politik och lagar omsätts i praktisk verksamhet. Migrationsverket och dess handläggare har exempelvis till uppgift att implementera asyllagstiftningen. Försvaret har ansvaret för det militära försvaret av landet, Domstolsverket har ansvar för domstolsväsendet, medan Åklagarmyndigheten har ansvar för landets 32 åklagarkamrar.

Våra statliga myndigheter har drygt 220 000 anställda tjänstemän, från IT-folk, till utredare, chefer, domare, handläggare och åklagare, och mycket annat. De statliga myndigheterna är underställda regeringens olika departement och dess ministrar. Till skillnad från i andra länder har svenska myndigheter att själva tolka lagstiftningen, och ministrar och departement äger inte rätt att lägga sig i den löpande verksamheten eller enskilda fall.

Detta kallas ibland för att vi i Sverige har ”förbud mot ministerstyre”. En statlig myndighetschef kallas Generaldirektör, eller GD, och utses direkt av den sittande regeringen. En person på en högre position på en myndighet kallas ibland ämbetsman, och på en lägre position tjänsteman.

Söka jobb på en myndighet

Myndigheter anställer som sagt nästan alla i samhället förekommande kompetenser på varierande positioner. Du hittar utlysta tjänster på Arbetsförmedlingens hemsida, eller direkt på de olika myndigheternas hemsidor. Rekryteringen sköts sedan av myndigheten direkt, eller av ett rekryteringsföretag. Nedan listar vi några av de största statliga myndigheterna.  

Arbetsförmedlingen/AMS Banverket Datainspektionen Domstolsverket
Finansinspektionen Försvaret Försäkringskassan/RFV Högskoleverket
Inspektionen för vård och omsorg, IVO Justitieombudsmannen, JO Kriminalvården Kronofogde-myndigheten
Livsmedelsverket Luftfartsstyrelsen Migrationsverket Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Naturvårdsverket Patent- och registreringsverket Pensions- myndigheten Polismyndigheten
Riksbanken Riksrevisionen Räddningsverket Sjöfartsverket
Skatteverket Skolverket Socialstyrelsen Spelinspektionen/ Lotteriinspektionen
Statens strålskyddsinstitut Statens kärnkraftinspektion Statens folkhälsoinstitut Totalförsvarets rekryterings-myndighet
Trafikverket Transportstyrelsen Tullverket Vägverket
Åklagarmyndigheten      

Anställningsprocessen på en myndighet

Anställningsprocessen till statlig myndigheter är ofta omständlig och kan dra ut på tiden, särskilt när det handlar om (icke politiskt tillsatta) chefspositioner, och kan skilja sig åt beroende på myndighet och position, men i grund och botten följer de alltid stegen nedan.

 1. Skicka in ditt CV och ett personligt brev. Se till att någon korrekturläser dem innan du skickar in din ansökan. Ansökan görs nästan alltid via myndighetens hemsida. Se till att ditt CV innehåller uppgifter om nödvändig eftergymnasial utbildning. Även språkkunskaper är ofta meriterande (eller nödvändiga), så lista dessa.
 2. När ansökningstiden gått ut går myndigheten eller rekryteringsbyrån igenom inkomna ansökningar. Tillhör du de kandidater som verkar intressanta är nästa steg att de skickar dig en länk till ett eller flera personlighetstest. Personlighetstest används som ett sätt att sålla fram kandidater med rätt temperament för en viss position. Du kan läsa mer om personlighetstest här.
 3. Passerar du personlighetstestet så kallas du till en eller flera intervjuer. Du kan även komma att behöva ta ett eller flera övervakade färdighetstest i samband med intervjuerna. Beroende på vilken tjänst du söker kan det handla om ett numeriskt, ett kognitivt, eller engelskatest. De vanligaste testen på svenska myndigheter utvecklas av Assessio, Hogan eller och International. Vid större rekryteringskampanjer kan även en rekryteringsträff ingå.

Öva inför personlighetstest

Finns det någon anledning att öva inför personlighetstest? Ja självklart. Genom att öva ordentligt i förväg så minskar nervositeten inför testtillfället, och du kommer att ta det avslappnad och med bättre självförtroende. Och genom att du kommer att känna igen frågetyperna så blir det inte lika stressande om det skulle visa sig att det är ett tidtaget test.

Men kanske ännu viktigare är att våra övningspaket innehåller facit, svarsförklaringar och studiehandledningar. Med hjälp av dessa får du enkelt klart för dig hur testen fungerar, och vilka principer som styr dem och vilka personliga egenskaper olika frågetyper mäter. På så sätt kan du optimera dina svar, och ge bästa möjliga bild av ditt ”arbetsjag” inför din blivande arbetsgivare.

Registrera konto

I stort sett samtliga myndigheter använder sig av personlighetstest vid rekrytering av medarbetare, men åtskilliga använder sig även av andra lämplighetstest. Vi rekommenderar därför att du väljer vårt Premium Övningspaket, som ger dig tillgång till samtliga våra test under 6 månader. Är du säker på att du endast kommer att behöva ta personlighetstest, kan du dock välja vårt Enkla paket, som är något billigare. Om du inte hittar det test du sökte så kontakta oss, vår kundtjänst är här för att hjälpa till!

 

 

De testföretag och andra varumärken som nämns på denna sida ägs av respektive varumärkesinnehavare. Ingen av varumärkesinnehavarna är anslutna till JobTestPrep eller den här webbplatsen. JobTestPrep erbjuder övningsmaterial inför lämplighetstester. Samtliga förberedelsematerial tillhandahålls på engelska.

Hittade du inte vad du letade efter?
?
Behöver du hjälp frågetecken
minimera stäng
Behöver du hjälp frågetecken
Vänligen fyll i formuläret nedan och vi kommer snart att kontakta dig.
Ditt meddelande har skickats. Vi kontaktar dig inom kort.
Det gick inte att skicka ditt meddelande. Försök igen om ett par minuter.