Öva inför personlighetstest för reseledare och landa drömjobbet - JobTestPrep
You are logged in as customer LOG OUT

Att arbeta som reseledare

Reseledare arbetar på små och stora researrangörer. De fungerar som företagens ansikte utåt, och de tar hand om gästerna från att de anländer på resmålets flygplats tills de åker hem. I uppgifterna ingår att leda guidade resor och utflykter till spännande turistmål, att sälja in extra aktiviteter, att informera gästerna om resmålets kultur, språk och sevärdheter, svara på allahanda frågor från gästerna, och inte minst löpande lösa problem som uppstår.

Arbetet är mycket mångsidigt och varierande, och kräver en stor dos tålamod, människokännedom, stresstålighet, social förmåga och problemlösningsförmåga. Kort sagt, en förmåga att ”ta folk” är kritisk. Arbetstiderna är dessutom lika varierande som arbetsuppgifterna, så flexibilitet och en förmåga att snabbt och innovativt anpassa sig till nya situationer är nödvändig om du ska trivas i yrket.

Utöver det klassiska jobbet som reseledare så har researrangörerna även många andra utlandsjobb, med allt från dyklärare till skidlärare och personal som anordnar aktiviteter för medföljande barn och ungdomar.

Söka jobb som reseledare

Sverige har ett antal researrangörer som varje år anställer mängder av reseledare. Nedan listar vi några av de största.

Tui  Ving Apollo
Solresor Nazar Kenzan Tours
Tour Pacific Discovery Travel Air Tours
Inca Tours Solfaktor Turkiet resor
STS Språkresor Blueberry Språkresor Avista Språkresor

Oavsett vilket bolag du väljer att söka jobb som reseledare hos, så ser kraven och rekryteringsprocesserna i stort sett identiskta ut:

  • Du måste ha fyllt 21 och inneha B-körkort för personbil.
  • Skicka in intresseanmälan, personligt brev och CV via researrangörens hemsida. Se till att du korrekturläser bägge, och att de innehåller information om dina språkkunskaper, tidigare reserfarenheter och tidigare erfarenheter från serviceyrken, såsom hotell eller restaurang.
  • Om researrangören tycker att du verkar intressant som kandidat, det tar vanligen en företaget en vecka eller två att bedöma det, så är nästa steg att de skickar dig ett eller flera personlighetstester vi e-post som du ska göra hemifrån via Internet. Dessa personlighetstest ger din blivande arbetsgivare en uppfattning om vem du är som person och om du skulle vara lämplig för jobbet.
  • Passerar du dessa personlighetstester så väntar eventuellt en kort telefonintervju. Passerar du den kallas du till en rekryteringsdag, eller en så kallad bedömningsdag, tillsammans med andra kandidater som sökt tjänsten. Där väntar olika gruppövningar samt intervjuer. Du kan läsa mer om hur en bedömningsdag kan se ut här, och undrar du över olika typer av intervjuer rekommenderar vi denna artikel.
  • Är du sedan en av de lyckliga som väljs ut, så antas du till researrangörens reseledarutbildning, som vanligen sker på plats den plats utomlands där du kommer att stationeras, eller på researrangörens utbildningscenter. Reseledarutbildningen är vanligen på runt två veckor, och sedan är det bara att börja jobba!

 

Var är ett personlighetstest?

Ett personlighetstest består av ett frågeformulär, och avsikten är att bedöma hur du är som person, hur du fungerar i en arbetssituation, och vilka personlighetsdrag som är dominanta i din personlighet. Ofta följer de den så kallade Big 5-modellen, som mäter en kandidat på kategorierna öppenhet, samvetsgrannhet, utåtriktning, vänlighet och neuroticism.

Det är knappast svårt att räkna ut att jobbet som reseledare bäst bassar folk som har stark tendens mot kategorierna öppenhet och utåtriktning och hygglig tendens mot samvetsgrannhet och vänlighet. En del researrangörer använder även personlighetstest av DISC-modellen, både vid rekryteringen, och som ett verktyg för självkännedom under reseledarutbildningen. Du kan läsa mer om personlighetstest här.

Öva inför personlighetstest

Rekryterare säger ofta att det inte ”finns några rätt eller fel svar” på personlighetstest, men det stämmer ju egentligen inte. Naturligtvis finns inga rätt eller fel personligheter, men det finns definitivt rätt eller fel personligheter för ett visst yrke eller en viss position, det är därför arbetsgivare använder personlighetstest.

Genom att öva med JobTestPreps övningstest inför personlighetstest så får du självkännedom, och ser vilka dina styrkor är, och vilka karaktärsdrag du behöver jobba mer på. Och med hjälp av våra facit och omfattande svarsförklaringar skaffar du dig en förståelse för vilka frågor som mäter vilka personlighetsdrag, och vilka principer som styr testet. På så sätt kan du optimera dina svar, och framställa dig i bästa möjliga dager inför din blivande arbetsgivare.

Börja öva

Genom att öva med JobTestPreps övningspaket inför personlighetstest så ökar du dina möjligheter att ge ett gott första intryck på din blivande arbetsgivare. Och genom att ta hjälp av våra övningstest, studieguider och övrigt förberedelsematerial så kommer du att öka din förståelse för testet och ditt självförtroende inför testtillfället, och därmed chansen att landa ditt drömjobb. Registrera ett konto hos JobTestPrep och börja öva redan idag!


Utöver ovan nämnda test kan ett antal andra typer av test förekomma när du söker jobb.

Blir du ombedd att ta ett test, kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det bästa övningspaketet för dina behov: Kundtjänst

De testföretag och andra varumärken som nämns på denna sida ägs av respektive varumärkesinnehavare. Ingen av varumärkesinnehavarna är knutna till JobTestPrep eller den här webbplatsen.
Behöver du hjälp frågetecken
minimera stäng
Behöver du hjälp frågetecken
Vänligen fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så fort som möjligt.
Ditt meddelande har skickats. Vi kontaktar dig inom kort.
Det gick inte att skicka ditt meddelande. Försök igen om ett par minuter.