Söka jobb som truckförare och klara personlighetstestet - JobTestPrep
You are logged in as customer LOG OUT

Arbetet som truckförare

Arbetet som truckförare är självständigt och ansvarsfullt, inte minst med tanke på säkerhetsaspekten. Som truckförare kan du susa fram på en elektrisk skjutstativtruck på ett byggvarulager eller dåna omkring i ett dieseldrivet stålmonster som lyfter upp till 60 ton, i hamnar eller stålverk med containrar eller valsar, där minst misstag kan orsaka katastrof och mångmiljonförluster.

Truckförare arbetar överallt där fysiska objekt hanteras: på lager, i större varuhus, i fabriker och på flygplatser. I arbetsuppgifterna ingår orderplockning, lossning och lastning av lastbilar, godsvagnar och båtar, transporter, liksom underhåll och renhållning av trucken.

Om personlighetstest för truckförare

Jobbet som truckförare kräver en del av sin man eller kvinna. Du måste vara punktlig, ansvarsfull och framför allt ha ett starkt säkerhetstänk för att kunna utföra jobbet på ett bra sätt. Du måste också klara av att arbeta under stress, eftersom arbetstopparna ofta är hektiska. Ett personlighetstest är ett bra screeningverktyg för att sålla fram intressanta kandidater.

Ett personlighetstest mäter hur du beter dig i olika arbetssituationer, hur du prioriterar och vilka dina drivkrafter är. På ett typiskt personlighets presenterar dig med ett antal påståenden, som du sedan ska instämma i, eller inte instämma i. I en del fall ska du även gradera ett antal svarsalternativ från 1–5, beroende på hur mycket eller lite du instämmer i dem.

Du kan läsa mer om personlighetstest här. Du kan även komma att få ta andra lämplighetstest när du söker jobb som truckförare. Om du ombeds att ta något annat test så kontakta oss så plockar vi fram det bästa övningspaketet för det test du ska ta.

 

Utbilda dig till truckförare

För att kunna söka jobb som truckförare så måste du ha truckkort. Utbildning på truckkort är i normalfallet relativt billigt, och kostar mellan 2 000 och 10 000 kronor, beroende på hur många som deltar i kursen, vilka truckbehörigeter det handlar om, och andra omständigheter. Eftersom det råder brist på truckförare i Sverige är det vanligt att Arbetsförmedlingen erbjuder utbildningen gratis till arbetssökande. Följande truckbehörigheter finns idag:

  • A-behörighet ger dig rätt att köra: Låglyftande plocktruck, ledstaplare, låglyftande åktruck och låglyftare.
  • B-behörighet ger dig rätt att köra: Motvikstruck upp till 10 tons lyftkapacitet, höglyftande åkstaplare, skjutstativtruck, höglyftande plocktruck, smalgångstruck och fyrvägstruck.
  • C-behörighet ger dig rätt att köra: Motviktstruck med över 10 tons lyftkapacitet, hjullastare, containertruck, timmertruck, sidlastare, grensletruck och teleskoplastare.

Utbildningen har en teoretisk del som numer vanligen görs online, och som du måste bli godkänd på innan den praktiska delen drar igång. Den praktiska delen avslutas med körprov på de aktuella trucktyperna.

Registrera konto

Genom att öva inför ditt personlighetstest så ökar du chanserna att göra bra ifrån dig. Ditt självförtroende inför testtillfället ökar när du på förhand vet vilken typ av frågor du har att vänta dig, och med hjälp av våra övningstest, facit och omfattande svarsförklaringar kommer du att lära dig att förstå testets ”mekanik” och på så sätt optimera dina svar för att framstå på bästa möjliga sätt. Registrera ett konto och börja öva redan nu, eller kontakta oss nedan om du har frågor! Lycka till!


Utöver ovan nämnda test kan ett antal andra typer av test förekomma när du söker jobb.

Blir du ombedd att ta ett test i samband med en jobbansökan, kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det bästa övningspaketet för dina behov: Kundtjänst

 

De testföretag och andra varumärken som nämns på denna sida ägs av respektive varumärkesinnehavare. Ingen av varumärkesinnehavarna är knutna till JobTestPrep eller den här webbplatsen.
Behöver du hjälp frågetecken
minimera stäng
Behöver du hjälp frågetecken
Vänligen fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig så fort som möjligt.
Ditt meddelande har skickats. Vi kontaktar dig inom kort.
Det gick inte att skicka ditt meddelande. Försök igen om ett par minuter.