Söka jobb som lokförare

Lokförare är ett fritt och omväxlande yrke som ger dig en fantastisk geografiutbildning och en god ingångslön. Men för att antas till utbildningen måste du klara ett antal personlighetstest. Och det är här vi kommer in. Hos JobTestPrep kan du öva med interaktiva övningstest, svarsförklaringar och facit. Registrera ett konto och börja öva redan idag!

Köp, från £39

Arbeta som lokförare

Arbetet som lokförare är ansvarsfullt och kräver sin man eller kvinna. Som lokförare är du ansvarig för att framföra tåget, liksom för säkerheten. Vid persontrafik är du även ansvarig för passagerarnas säkerhet, och du fungerar även som chef för eventuella tågvärdar. Förare av tåg återfinns i olika roller, och kör pendeltåg, fjärrtåg och godstrafik. Arbetet kräver att du är noggrann, ansvarsfull och självfallet punktlig. Har du vad som krävs för att köra tåg är det dock ett framtidsyrke.

Det råder brist på tågförare, och de stora tågbolagen räknar med att behöva nyrekrytera runt 150 förare av tåg per år framöver, som ett resultat av pensionsavgångar och ökande trafik. Ingångslönen ligger runt 33 000 kronor i månaden, plus traktamenten vid överliggningar – arbetet innebär vanligen skifttjänstgöring. Bland de största arbetsgivarna återfinns SJ, MTR Express, Arlanda Express och Öresundståg och Saga Rail AB.

Utbilda sig till tågförare

Utbildningen till tågförare är en yrkeshögskoleutbildning – YH. Flertalet utbildare är privata, men utbildningarna är studiemedelsberättigande. Nässjöakademin, Lokförarskolan Pro Train och TCC är några av de största utbildarna. Utbildningen är vanligen 1,5 år lång och ger 300 poäng. För att bli antagen krävs att du har en avlagd gymnasieexamen från gymnasium eller Komvux, samt goda kunskaper i svenska, alternativt Engelska 5 (Eng A), Matematik 1a, 1b eller 1c (alt Ma A) samt Svenska 1 eller svenska som andra språk 1, SAS 1. Du måste även fylla 20 år innan utbildningen avslutas.

Söka till lokförarutbildning

Ansökan skickar du in via utbildningsföretagets hemsida. Det är viktigt att din ansökan är komplett, i annat fall kommer den inte att behandlas.

 • Det första som händer när din ansökan kommit in är att de skickar ett förtest till dig via e-post, som du sedan gör hemma vid datorn. Detta är ett screeningverktyg avsett att sålla fram lämpliga kandidater. Förtestet är ett personlighetstest. Du kan läsa mer om personlighetstest här.
 • Passerar du steg ett så kallas du till ytterligare test, vanligen på utbildningsorten. Testen kontrollerar saker som reaktionssnabbhet och liknande. Klarar du dessa får du även genomgå en intervju. Du kan läsa mer om olika typer av intervjuer här.
 • Går du sedan vidare så kallas du till en yrkespsykologisk bedömning, som består av ytterligare ett antal personlighetstest samt ett psykologsamtal.

Antas du sedan till utbildningen så måste du genomgå en läkarundersökning hos av transporstyrelsen godkänd läkare. Du måste vara vid god hälsa, och speciell vikt ligger vid syn- hörsel- och färgseendeundersökning. Du måste ha perfekt färgseende.

Öva inför personlighetstest

Är det någon mening att öva inför personlighetstest? Absolut. Genom att öva ordentligt innan testtillfället så vet du vad som väntar dig, vilket minskar eventuell nervositet och för att du känner dig trygg i testsituationen. Och tack vare övningspaketets svarsförklaringar och studieguider lär du dig förstå vilka frågor som mäter vilka egenskaper, vilket gör att du kan framställa dig själv på bästa sätt på testet.

Registrera konto

Hittade du inte vad du letade efter? I sådana fall, kontakta oss! I annat fall rekommenderar vi att du som blivande lokförare registrerar ett konto för vårt övningspaket för personlighetstest. Dessa personlighetstest är avgörande för att gå vidare i antagningsförfarandet för utbildning till tågförare. Så börja öva redan idag, och lycka till!

Vad ingår?

 • 2018 års utgåva
 • Mängder av övningstest som simulerar de stora testföretagens personlighetstest
 • Tidtagna övningstest
 • Inlärningsverktyg, tips och betygsrapporter
 • Tillgång till en databas med hundratals exempelfrågor
 • Direkt online-åtkomst: Sätt ingång omedelbart
 • Psykometriska test
 • Personlighetstest, bedömningsprov och mycket mer
 • Unik studieguide till personlighetstest
 • Facit med utförliga svarsförklaringar
 • Säker betalning
 • Förstklassig kundtjänst
 • Övningsmaterial och övningstester är på engelska

Hittade du inte vad du letade efter? Vi är här för att hjälpa till!

Vänligen svara på några korta frågor så att vi kan hänvisa dig till det övningspaket som stämmer bäst överens med dina behov.

De testföretag och andra varumärken som nämns på denna sida ägs av respektive varumärkesinnehavare. Ingen av varumärkesinnehavarna är anslutna till JobTestPrep eller den här webbplatsen. JobTestPrep erbjuder övningsmaterial inför lämplighetstester. Samtliga förberedelsematerial tillhandahålls på engelska.