Hitta det perfekta sommarjobbet

Sommarlov i all ära men behöver du tjäna pengar är det verkligen hög tid att leta sommarjobb. JobTestPrep introducerar dig till några olika attraktiva arbetsplatser för sommar jobb för ungdomar och vuxna. Läs mer, bli klokare och hitta det perfekta sommarjobbet som ger dig extrapengar och som kan föra dig framåt i karriären.  

Varför söka sommarjobb?

Sommarjobb har en stor del av alla arbetande vuxna haft. Konkurrensen för sommar jobb är ofta hög och det gäller att vara ute i god tid, men än är det inte kört för dig som inte har hittat ett sommarjobb. Men varför ska man söka sommarjobb och till vem vänder sig jobben? Till att börja med är det populärt hos ungdomar att sommarjobba och även hos studenter som behöver en extra slant i kassan och som vill ha något meningsfullt att göra under lovet. Sommarjobb är dock även för dig som behöver inkomst för att leva, som är ledig under sommaren i det yrke du har eller för dig som är arbetssökande. Vissa arbetsplatser ger dig chans att fortsätta arbeta deltid, eller kanske t.o.m. erbjuder dig ett jobb, om du gör bra ifrån dig under sommarsäsongen och söker en ny utmaning. 

Lön, skatt och avtal för sommarjobbet?

Som nämnt är pengarna du kan tjäna under sommaren självklart det som drar de flesta kandidater till sommarjobb men även chansen att få en anställning. Lönen för sommarjobbet beror på bransch och tjänst. Många ställen har ett kollektivavtal och är du ung får du endast jobba ett visst antal timmar i veckan och du får betalt efter detta avtal och din ålder. Om du t.ex. ska sommarjobba på restaurang kommer du att tjäna lika mycket som andra i din ålder som sommararbetar inom denna bransch som baslön. För dig som är äldre beror det, som sagt, på arbetsplatsen, tjänsten och din erfarenhet. Skatt på sommarjobb beräknas som skatt på alla andra jobb. Om man tjänar mer än 24238 kronor under 2024 är man skattpliktig. Har man mer än ett jobb och ens sommar jobb är ett extrajobb behöver man göra en jämkning så att man inte betalar för mycket (eller för lite) skatt. 

Vad krävs för att få jobb under sommaren?

Precis som med jobbsökandet under resten av året skiljer sig rekryteringsprocessen från arbetsplats till arbetsplats. För sommarjobb är kraven ofta lite lägre och då det ofta är flera steg i en rekryteringsprocess för ett året-runt-jobb är det mer sällan du behöver testas på flera sätt inför sommarjobbet. Dock behöver du ofta gå igenom en intervju. Du kan även behöva ta ett personlighetstest, ett lämplighetstest eller gå igenom en bakgrundskontroll där du måste skicka in ett utdrag från polisen eller liknande. Detta kan t.ex. vara om du vill sommarjobba som lärare, vilket är populärt. Har du fått veta att du behöver ta ett rekryteringstest erbjuder vi på JobTestPrep ett stort utbud av olika PrepPacks™ (övningspaket) inför din anställning som sommarjobbare. Klarar du kraven för anställningen och får jobbet kommer du antagligen behöva skriva på ett avtal med arbetsplatsen, alternativt via rekryteringsföretaget där du har sökt jobbet, eller hos Arbetsförmedlingen.

Hitta sommarjobb med Arbetsförmedlingen

Hos Arbetsförmedlingen kan du hitta jobb och även specifika sommarjobb via Platsbanken. För dig som är arbetssökande finns här många alternativ. Ibland finns även jobb hos Arbetsförmedlingen som är relevanta. Arbetsförmedlingen rekommenderar att du förutom att söka sommar jobb där, använder alla möjliga kontakter du kan tänka på. Meddela de du känner och nära och kära om att du söker sommarjobb. Hittar du något sommarjobb som verkar relevant är det viktigt att skriva en bra ansökan med ett personligt brev och en relevant CV. Du kan få komma på ett möte eller en intervju eller utvärderas på annat vis inför ditt sommarjobb. Arbetsförmedlingen hjälper många företag att lista sommarerbjudanden på arbetsmarknaden. T.ex. arbetar Arbetsförmedlingen med polisen för att förmedla deras sommarjobb på många olika platser i landet.  

Sommarjobb polis

Funderar du på att bli polis eller vill du bara göra något meningsfullt med ditt sommararbete? Polisen erbjuder flera olika typer av sommarjobb på många platser i landet. Finns en polisstation kan du antagligen söka ett sommar jobb hos polisen. Att arbeta hos polisen är spännande och givande och här erbjuds många olika typer av tjänster där du kan bidra till landets säkerhet på ett givande sätt under ditt sommarlov från studier, resande eller liknande. Du kan t.ex. arbeta på Nationellt forensiskt centrum (NFC), vilket verkligen låter spännande. Kontakta den relevanta avdelningen för mer information eller sök ditt sommarjobb polis på polisens hemsida, på LinkedIn eller hos Arbetsförmedlingen. 

Sommarjobba på IKEA

IKEA är en populär arbetsplats som ger chans till sommarjobb bl.a. inom kundtjänst och i butiken. På IKEAs sajt hittar du information om vilka jobb som just nu utannonseras för sommaren. IKEA använder olika testleverantörer beroende på tjänst, bl.a PI Cognitive och Behavioural Assessment, så det är värt att undersöka om du behöver ta några rekryteringstest eller personlighetstest innan du kan få sommarjobbet där.  

Sommarjobb på Ericsson

Ytterligare en populär arbetsplats för del- eller heltidsanställning under sommarsäsongen är kommunikationsbolaget Ericsson. Här finns sommaranställningar för både R&D och Businessavdelningen. Bäst är att titta på Ericssons hemsida eller söka online efter sommarjobb hos Ericsson för att hitta aktuella tjänster. Sommarjobben hos Ericsson finns på flera ställen i landet, men mest populärt är såklart de sommar jobb som erbjuds i Stockholm. Ofta använder Ericsson SHL test i sin rekrytering så behöver du ta något test inför ditt sommarjobb är det antagligen test därifrån som gäller.  

Lycka till!