Sök jobb som flygvärdinna

Funderar du på att söka arbete som kabinpersonal? Kabinpersonal består av flygvärdinnor/flygvärdar, en steward som har ansvar för maten, och en purser som fungerar som kabinpersonalens arbetsledare. Att jobba som kabinpersonal är ett spännande yrke, men det är också krävande. Om du ska bli antagen till utbildningen krävs det att du passerar ett antal lämplighetstest och bedömningar. Nedan erbjuder vi information om dessa test, och hur du kan ta hjälp av JobTestPrep för att klara dem.

Flygvärdinna PrepPack™

Test och övningsmaterial är på engelska

  • Simulerade personlighetstest
  • Tidtagna övningstest
  • Inlärningsverktyg, tips och betygsrapporter
  • Databas med hundratals exempelfrågor
  • Unik studieguide till personlighetstest
  • Facit med utförliga svarsförklaringar

Mobilvänligt PrepPack™ | 24/7

 

Totalt
Hej! Jag heter Sara och är produktansvarig hos JobTestPrep Sverige. Har du frågor om att söka jobb som flygvärdinna får du gärna kontakta mig

Innehåll

Flygvärdinna

Rekryteringsprocessen för att bli flygvärdinna är ganska svår att ta sig igenom, eftersom det är ett krävande yrke. Flygbolagens sållningsprocess består av såväl lämplighetstest som intervjuer och gruppövningar. Den här artikeln går igenom de olika stegen i anställningsprocessen och ger dig råd om hur du bäst klarar av dem, liksom vilka förberedelsematerial vi på JobTestPrep kan erbjuda.

Ansökan online

Det gör ingen större skillnad på vilket flybolag du söker jobb. Oavset om du drömmer om en karriär på SAS, Norwegian, Ryanair, Air France-KLM eller Lufthansa, så ser ansökningsprocessen ungefär likadan ut. Flertalet flygbolag har ett ansökningsformulär online.

Din ansökan är företagets första chans att lära känna dig, och formuläret innehåller därför frågor om dina personuppgifter, din utbildning och din arbetslivserfarenhet. Den innehåller även frågor om de formella kriterier som gäller för kabinpersonal, såsom din längd, synskärpa och språkkunskaper. Du måste även vara ostraffad och över 18 år.

Kom ihåg att uppge samtliga språk du behärskar. En del ansökningar ställer ett större antal kortfrågor om din kompetens, medan andra ställer en större övergripande fråga, som till exempel ”Varför vill du arbeta som flygvärdinna, och varför tror du att du skulle vara lämplig för jobbet?”. De stora flygbolagen använder dig inte av Arbetsförmedlingen när de utlyser tjänster för Cabin Crew. Det enklaste sättet att hitta utlysta jobb är via Google, alternativt besöka flygbolagens karriärsidor.

RyanairLufthansaInternational Airlines
Air FranceAerofloteasyJet
S7 GroupSASWizz Air
AlitaliaLOT Aegean Airlines
TAPNordicaFlyBe
NorwegianTurkish AirlinesAir Europa
FinnairCzech AirlinesKLM
   

Lämplighetstest online

Om du kommer vidare efter den första ansökan, så kräver många flygbolag att du tar ett lämplighetstest online. Det kan handla om personlighetstest, liksom språktest eller test i numerisk förmåga. Dessa test bedömer din förmåga att hantera olika situationer och ta in olika sorters information. Eftersom dessa test är avgörande för att gå vidare i anställningsförfarandet så är det viktigt att du övar inför dem. Norwegian, som är ett av de snabbast växande skandinaviska flygbolagen, kräver exempelvis att du tar ett cut-e-test, innan du kan gå vidare i anställningsprocessen. Du hittar mer information om cut-e test här.

Skriftligt engelskatest

I stort sett samtliga flygbolag kräver att deras kabinpersonal behärskar engelska på hög nivå. Du kan således förvänta dig att behöva ta ett språkfärdighetstest i engelska. Testet bedömer läsförståelse, skrivförmåga och muntlig språkfärdighet. Testet kan ges online, eller på plats med penna och papper.

Språkfärdighetstest

Språkfärdighetstest bedömer din förmåga att ta till dig och förstå skriftlig information. Under testet ska du läsa en kortare test och sedan besvara ett antal frågor på texten. Det kan antingen handla om flervalsfrågor, eller också ska du ta ställning till ett eller flera påståenden om textens innehåll, där du ska avgöra om påståendet är sant, falskt, eller om texten inte innehåller tillräcklig information för att avgöra det.

Test i numerisk förmåga

Ett test i numerisk förmåga bedömer din räkneförmåga och förmåga att dra slutsatser från tal och siffror, som vanligen presenteras i grafer och tabeller. Din uppgift är sedan att besvara ett antal frågor med hjälp av informationen med hjälp av grundläggande räkning och de fyra räknesätten.

Bedömningsdag

Flertalet flygbolag håller bedömningsdagar för de sökande som gått vidare. Flertalet sådana dagar har tre olika inslag: En gruppövning, ett räckviddstest och en anställningsintervju. En del bedömningscenter ger även ytterligare test, såsom exempelvis ett ytterligare lämplighetstest eller ett muntligt engelskatest. Under dagen får du även lära dig mer om yrket och det specifika flygbolaget. Se till att du kommer dit utvilad och väl förberedd så att du kan fokusera på uppgifterna och presentationerna.

Gruppövningar

Att arbeta som kabinpersonal är ett lagarbete, och det är därför som gruppövningarna är en kritisk del under bedömningsdagen. Flygbolagen använder sig av mängder av olika samarbetsövningar för att bedöma din samarbetsförmåga, sociala kompetens och ledaregenskaper. Se till att du deltar aktivt under övningarna, utan att försöka ta över gruppen.

Räckviddstest

Som vi nämnde tidigare så måste flygvärdinnor och flygvärdar ha en viss kroppslängd. Under bedömningsdagen måste du visa att du kan nå en höjd av 212 cm när du står på tå. Detta bland annat för att du måste kunna hjälp passagerare att stuva in eller plocka ner bagage från bagagehyllorna ovanför sätena.

Intervjuer

Den sista delen av bedömningsdagen är en anställningsintervju, med frågor om dina kunskaper, din sociala kompetens och motivation. Detta är din sista chans att ge ett gott intryck, så ta vara på den! Innan intervjun bör du noga tänka igenom varför du vill bli flygvärdinna/flygvärd, och varför du vill jobba för just det flygbolag du sökt till. Just varför du valt det specifika flygbolaget är något som rekryteraren kommer att vara intresserad av. Så läs in dig på det specifika bolaget och dess företagshistoria. Mer information om intervjuer hittar du genom att klicka här.


Utöver ovan nämnda test kan ett antal andra typer av test förekomma när du söker jobb.

Blir du ombedd att ta ett test, kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det bästa övningspaketet för dina behov: Kundtjänst