Jobba hos Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen är ett statligt kontor som förmedlar jobb till arbetslösa och arbetssökande. För att systemet skall vara fungerande behöver såklart själva Arbetsförmedlingen också anställda. Är du ute efter att jobba hos Arbetsförmedlingen behöver du genomgå en konkurrenskraftig rekryteringsprocess och du kan utvärderas med hjälp av test från Aon cut-e.

Arbetsförmedlingen (Aon cut-e scales) PrepPack™

Övningstesten, svaren och förklaringarna inför Arbetsförmedlingens rekryteringstest är på engelska och svenska

  • Övningstest i deduktiv slutledningsförmåga (Scales lst)
  • Övningstest i induktiv slutledningsförmåga (Scales cls)
  • Vårt stora generiska Personlighetstest 
  • Profilering

Mobilvänligt PrepPack™ | 24/7

Totalt
Hej! Jag heter Sara och är produktansvarig hos JobTestPrep Sverige. Har du frågor om att söka jobb hos Arbetsförmedlingen Lokförarutbildningen får du gärna kontakta mig

Innehåll

Testen har specifika logikregler som de följer och är tidsbegränsade - i scales cls måste du t.ex. svara på 12 frågor på 12 minuter, vilket gör att övningen inför testtillfället är viktig för att minska stress, för att vara förberedd och för att klara detta steg i en rekryteringsprocess full av många, ivriga kandidater. 

Vill du öva inför dessa rekryteringstest och även inför ett ev. personlighetstest har du kommit rätt. Vi erbjuder ett övningspaket som vi hoppas kommer falla dig helt i smaken. Vill du veta mer om rekryteringsprocessen hos Arbetsförmedlingen och se exempel på testen nämnda ovan, fortsätt läsa.  

Arbetsförmedlingens rekryteringsprocess – steg 1 och 2

För att hitta vilka tjänster som behöver tillsättas hos Arbetsförmedlingen kan du titta på deras hemsida. Där anges jobb, ort och sista ansökningsdatum. I skrivande stund finns t.ex. många tjänster utlysta på Solna-kontoret i norra Stockholm. 

  • Hos Arbetsförmedlingen används rekryteringsplattformen Varbi.  
  • För att söka jobb skickar du en online ansökan via Varbi.  
  • Efter att du har gått igenom sållningen från ansökningsprocessen och ev. svarat på vissa frågor som du kan få tidigt i urvalsprocessen ombes du ta olika test, t.ex. ett personlighetstest och problemlösningsfrågor. Arbetsförmedlingen använder sig av Aons test (cut-e scales) och de flesta kandidater behöver genomföra de logiska testen Scales cls och Scales lst. Vissa kandidater behöver även ta Adept 15, vilket vi nu erbjuder på engelska. Dock är vårt personlighetstest baserat på femfaktormodellen, vilken är den vanligaste teorin som används för personlighetstest. Du kan öva på vårt generiska, stora personlighetstest här likaså som på Scales cls och Scales lst. 

Scales cls

Scales cls är ett test i induktiv slutledningsförmåga där du måste hitta mönstret mellan bokstäver och siffror i romber och placera dem i rätt kategori, den orangea eller den blåa gruppen. Regler/mönster som kan förekomma är t.ex. relaterade till stora eller små bokstäver, positionen eller frekvensen av siffror eller bokstäver o.s.v. Testet ser svårt ut om man tittar med blotta ögat men om du övar med vårt Arbetsförmedlingen PrepPack™ och läser förklaringarna till svaren på varje fråga kommer du med största sannolikhet klara testet galant. Det kan vara viktigt att komma ihåg att testet är baserat på det engelska alfabetet så a är den första bokstaven och z den sista.  

Såhär ser ett exempel av Scales cls ut:

I det här exemplet är den översta raden markerad men på den nedersta raden måste kandidaten välja om romberna tillhör den orangea eller den blåa gruppen. 

Visa förklaring

Förklaring: I den orangea gruppen kan siffran 2 ses i samma position i de olika romberna. Enligt denna logik är svaret: blå, orange, orange, blå. 

Scales lst

Aons lst test går ut på att du ska hitta den saknade figuren i ett 4x4 eller 5x5 rutmönster. Testet påminner om Sudoku i upplägget i och med att varje figur endast kan finnas en gång på varje rad eller i varje kolumn. I det riktiga testet börjar frågorna med ett 4x4 rutmönster och allteftersom testet fortskrider blir rutmönstret 5x5 för att gå upp I svårighetsgrad men I vår övningstest är frågorna blandade.

Såhär ser ett exempel av Scales lst ut:

lst exempel af

Klicka för att välja den figur som passar in där det finns ett ?

Fel

Fel

Korrekt!

Fel

Fel

Visa förklaring

Den andra raden saknar följande symboler: cirkel, triangel och kvadrat.

Den andra kolumnen saknar en cirkel och en kvadrat.

Eftersom det redan finns en cirkel i den första raden (sista kolumnen) kan cirkeln i den andra kolumnen endast finnas i den andra raden.

I den sista raden för den sista kolumnen finns redan en triangel.

Efter att cirkeln har lagts till i den andra raden och triangeln inte får finnas i den sista kolumnen, så kan triangeln endast placeras i fältet med frågetecknet.

Adept-15, personlighetstest

Förutom de logiska testen behöver en del kandidater hos Arbetsförmedlingen ta Aons personlighetstest som visar hur du jobbar m.m., Adept 15. I nuläget erbjuder vi tyvärr inte detta test. Istället kan du öva på vårt stora generiska personlighetstest baserat på the Big 5 Model (femfaktormodellen). Där finns alla möjliga frågor om din personlighet med facit och förklaringar. Förbereder du dig med vårt personlighetstest är du väl förberedd för de flesta personlighetstesten på marknaden. 

Arbetsförmedlingens rekryteringsprocess - steg 3 och 4

För dig som övat tillräckligt för att klara de logiska rekryteringstesten är nästa steg en intervju där du blir utfrågad om sådant som rör den tjänst du har sökt och om din bakgrund och erfarenhet. Du har även möjlighet att ställa frågor om arbetets förmåner och om tjänsten du sökt och vi föreslår att du utnyttjar denna möjlighet för att få ut så mycket som möjligt och för att imponera så mycket det går.  

Har du kommit såhär långt och klarar intervjun kommer arbetsgivaren, i detta fall Arbetsförmedlingen be om referenser. 

Sista stadiet I rekryteringsprocessen är återkoppling. Hela processen kan ta upp till tre månader från sista ansökningsdatum då Arbetstförmedlingen får in många ansökningar. 

Förmåner och villkor för arbete på Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen strävar efter att vara professionella, inspirierande och förtroendeingivande. Du som också strävar efter det kan passa bra på denna arbetsplats. Det finns så många förmåner med att arbeta statligt i Sverige, t.ex. på Arbetsförmedlingen. Du får bl.a. ökade antal semesterdagar när du fyller 30 år och 40 år. Du får mer föräldrapenning än i många standardjobb och du kan arbeta deltid som småbarnsförälder.  

Förutom detta kan du som jobbar på Arbetsförmedlingen deltaga i interna utbildningar och fortbildningar, njuta av friskvård och mycket mer. 

Börja öva redan idag för att ha chansen till ditt drömjobb på Arbetsförmedlingen i Sverige.

Lycka till!