Tips för att bli polis - bli antagen

För dig som vill bli polis och uppfyller kraven väntar en antagningsprocess till polishögskolan som de flesta faller bort från under processens gång. Det är höga krav för att bli polis och att bli antagen till polishögskolan. Vi förklarar antagningsprocessen till polisutbildningen och ger tips om frågor och hur du ska svara på dem under den kompetensbaserade intervjun med psykologen samt lyfter fram vilka kompetenser som är viktiga för dig som vill bli polis och varför.  

Hej! Jag heter Sara och är produktansvarig hos JobTestPrep Sverige. Har du frågor om antagningsprocessen till polishögskolan kan du kontakta mig.

Antagningsprocessen till polishögskolan - steg för steg

  1. Skicka in din ansökan för antagning till polishögskolan närsomhelst under året.  
  2. Efter att ansökan är inne blir du ombedd att fylla i en onlineenkät. 
  3. Om du uppfyller kraven på webbenkäten, som handlar om din fysiska och mentala hälsa, din utbildning m.m. kan du boka tid till prövningen, vilken består av ett fystest (som består av både ett konditionstest och ett simtest där du behöver kunna simma bröstsim och ryggsim utan armar för att visa kompetens på livräddning), läkarundersökning (ta med alla läkarintyg som är relevanta, t.ex. om du har glasögon eller linser behöver du visa receptet), en kompetensbaserad intervju med en psykolog och ett begåvningstest. UNIQ är ett brett begåvningstest med en del svåra delar som testar spatial kompetens via kubvikning, numerisk förmåga, språkkunskaper m.m. Man kan självklart förbereda sig fysiskt till polistesten genom att vara vältränad, lyfta skrot och simträna, men vill du verkligen prestera bra är begåvningstestet och intervjun de två allra viktigaste momenten. Då konkurrensen är hård och över 50% av de sökande faller bort från processen efter genomförda UNIQ och NEO-PIR tester, är det extremt viktigt att öva inför begåvningstestet UNIQ, som bedöms på en skala från 1-9, där just nu 3 är godkänt efter avslutat prov och jämförelse med en jämförelsegrupp som består av redan utbildade poliser. Du kan läsa mer om begåvningstestet, se gratis exempel och köpa vår övning inför UNIQ och NEO-PIR här.  
  4. Nästa steg är såklart att genomföra testet. Till ditt test behöver du ha med dig olika dokument och papper. Du får information om vad du behöver ha med dig med kallelsen, eller så kan du läsa på polisens hemsida. Bl.a. behöver du ha med ett CV. På vår sida om CV mall kan du lära dig mer om hur man skriver ett CV och ladda ner mallen.  
  5. I utvärderingen av dig som lämplig kandidat ingår även en säkerhetprövning. 
  6. Har du klarat alla steg hittills skickas du till en antagningshandläggare med vem du kan diskutera var du är intresserad av att gå utbildningen m.m.  
  7. Tycker även handläggaren att du passar i polisyrket och du har klarat alla andra deltest får du meddelande om att du blivit antagen till polishögskolan och du kan välja att tacka ja. 

Vårt UNIQ och NEO-PI-R PrepPack™ ger dig övning inför begåvningstestet och personlighetstestet du behöver ta om du klarar de första stegen av antagningsprocessen till polisutbildningen. Bl.a. ingår övningar i verbal förmåga, spatial förmåga, induktiv logik och talserier. 

Tips inför den kompetensbaserade intervjun i anställningsprocessen till polishögskolan

För dig som behöver hjälp med begåvningstestet har vi, som nämnt ett övningspaket. Därför ger vi dig här istället tips inför din intervju med psykologen. Hos pliktverket/polisen används ett kompetensbaserat intervjusystem. En kompetensbaserad intervju kan lite likna ett personlighetstest. Man utvärderar personens psykologiska profil och kompetenser objektivt, snarare än vilka erfarenheter de har som passar den specifika tjänsten. Den typ av frågor man kan få handlar därför om saker som problemlösning, hur man hanterar stress m.m. och hur man matchar kravprofilen. Alla kandidater får samma frågor. Sedan 2022 finns en ny psykologkravprofil för att bli antagen till polisutbildningen. Tidigare var det samma frågor för polisassistenter som för polisaspiranter men nu är frågeställningen och kraven separerade. Dock är det inte nödvändigtvis svårare att svara lämpligt på intervjun hos psykologen, utan det är bara en lite annorlunda frågeställning.  

10 exempel på frågor man kan få på den kompetensbaserade intervjun:

  1. Varför vill du bli polis? 
  2. Hur hanterar du stressiga eller pressade situationer? 
  3. Berätta om en konflikt du varit med om och hur du löste den. 
  4. Har du någonsin brutit mot lagen? Hur ser du på det idag? 
  5. Hur reagerar du när någon kritiserar dig? 
  6. Hur ser du på auktoriteter och regler? 
  7. Har du erfarenhet av att arbeta i grupp? Hur hanterar du samarbetssvårigheter? 
  8. Har du varit i en situation där du varit tvungen att sätta någon annans behov före dina egna? 
  9. Hur ser du på användandet av våld i yrkesrollen som polis? 
  10. Vad gör du om du märker att en kollega beter sig olämpligt i tjänsten? 

5 tips inför intervjun:

Psykologen letar efter följande 6 förmågor:

  • Självinsikt och reflekterande förmåga 
    • Självinsikt och reflekterande förmåga är viktig att ha för att kunna fatta rätt beslut under press. Det är även viktigt att kunna se tillbaka på en händelse och dra slutsatser om olika situationer för att kunna analysera och lära sig från sina erfarenheter.  
    • Poliser är förebilder så det är även därför viktigt att ha självinsikt och att reflektera över hur du bör bete dig mot kollegor och utåt.  
  • Empatisk förmåga 
    • Då du bl.a. möter offer eller anhöriga till offer och även till kriminella bör du kunna ha förståelse för folks situation. I det krävs empati.  
  • Emotionell stabilitet 
    • Poliser hamnar ofta i stressiga situationer då det är viktigt att bibehålla lugnet. Utöver det stöter poliser på alla nivåer på kriminella och det kan vara svårt att inte bli alltför arg på någon som har gjort något mycket (eller lite) fel. För dig som vill bli polis är det därför viktigt att du är emotionellt stabil.  
  • Integritet 
    • Det är viktigt att en polis kan stå fast i sina beslut och hävda sin sida när man är säker på något. Däri kommer integriteten.  
  • Samarbetsförmåga 
    • Som polis behöver du samarbeta med dina kollegor, med offer, kriminella, ögonvittnen m.m. Även om inte alla handlar som du och inte använder sina förmågor på exakt samma sätt är det viktigt att lyssna på varandra och på kollegor och medmänniskor, inte minst för att få en överblick över vad som hänt i en viss situation.  
    • Med detta kommer även förmågan att kommunicera, både verbalt och i skrift, som är en viktig del av polisyrket.  
  • Motivation och engagemang för yrket 
    • En av de allra viktigaste sakerna för att du skall komma in på på polisutbildningen är din motivation att bli polis. Konkurrensen är hård så du som verkligen vill bli polis och kan argumentera för din sak (ännu en gång kan vi nämna fördelarna med att kunna uttrycka sig och kommunicera bra) har en större chans att bli antagen till polishögskolan då du visar motivation och engagemang för yrket.  

Därför rekommenderar vi att du svarar på frågorna enligt följande tips:

1. Var ärlig. Ge ett svar som reflekterar över en situation eller över hur du tänker. Ljug inte och försök inte att undvika att svara på frågor.

 

2. Svara konkret och berätta vad som hände, vad du hade för ansvar i situationen, vad du gjorde för att lösa problemet eller reda ut situationen och vad det resulterade i. Välj några scenarion du övar in att svara på så att du kan svara konkret och inte blir ställd i mitten. Man kan sammanfatta metoden som bör användas som STAR-metoden:

  • Situation – Vad hände? 
  • Task – Vad var ditt ansvar? 
  • Aktion – Vad gjorde du? 
  • Resultat – Hur gick det? 

 

3. Håll dig lugn och stabil under intervjun. Du kan komma att få direkta frågor om stressiga situationer och om hur du hanterar dem. Använd STAR-metoden även här. Se till att hålla dig lugn under intervjun även om du känner dig pressad.  

 

4. Visa att du kan arbeta i grupp och följa instruktioner. Det är väldigt viktigt att exempel du ger inte bara är individuella utan också visar att du kan leda en grupp och följa instruktioner. Därför är det viktigt att svara på de frågor som ställs konkret, ärligt och lugnt, som nämns ovan och inte sväva ut med svaren.  

 

5. Öva, öva, öva. Övning ger färdighet och för att vara väl förberedd krävs övning. Skriv ner exempelfrågorna ovan, förbered en situation för varje sak, svara rakt, koncist, konkret och ärligt på det du har övat in och du har en mycket bra chans att klara psykologintervjun i antagningenprocessen till polishögskolan.