För dig som vill bli polis och uppfyller kraven väntar en antagningsprocess till polishögskolan som de flesta faller bort från under processens gång. Det är höga krav för att bli polis och att bli antagen till polishögskolan. Vi förklarar antagningsprocessen till polisutbildningen och ger tips om frågor och hur du ska svara på dem under den kompetensbaserade intervjun med psykologen samt lyfter fram vilka kompetenser som är viktiga för dig som vill bli polis och varför.
Vårt UNIQ och NEO-PI-R PrepPack™ ger dig övning inför begåvningstestet och personlighetstestet du behöver ta om du klarar de första stegen av antagningsprocessen till polisutbildningen. Bl.a. ingår övningar i verbal förmåga, spatial förmåga, induktiv logik och talserier.
För dig som behöver hjälp med begåvningstestet har vi, som nämnt ett övningspaket. Därför ger vi dig här istället tips inför din intervju med psykologen. Hos pliktverket/polisen används ett kompetensbaserat intervjusystem. En kompetensbaserad intervju kan lite likna ett personlighetstest. Man utvärderar personens psykologiska profil och kompetenser objektivt, snarare än vilka erfarenheter de har som passar den specifika tjänsten. Den typ av frågor man kan få handlar därför om saker som problemlösning, hur man hanterar stress m.m. och hur man matchar kravprofilen. Alla kandidater får samma frågor. Sedan 2022 finns en ny psykologkravprofil för att bli antagen till polisutbildningen. Tidigare var det samma frågor för polisassistenter som för polisaspiranter men nu är frågeställningen och kraven separerade. Dock är det inte nödvändigtvis svårare att svara lämpligt på intervjun hos psykologen, utan det är bara en lite annorlunda frågeställning.
1. Var ärlig. Ge ett svar som reflekterar över en situation eller över hur du tänker. Ljug inte och försök inte att undvika att svara på frågor.
2. Svara konkret och berätta vad som hände, vad du hade för ansvar i situationen, vad du gjorde för att lösa problemet eller reda ut situationen och vad det resulterade i. Välj några scenarion du övar in att svara på så att du kan svara konkret och inte blir ställd i mitten. Man kan sammanfatta metoden som bör användas som STAR-metoden:
3. Håll dig lugn och stabil under intervjun. Du kan komma att få direkta frågor om stressiga situationer och om hur du hanterar dem. Använd STAR-metoden även här. Se till att hålla dig lugn under intervjun även om du känner dig pressad.
4. Visa att du kan arbeta i grupp och följa instruktioner. Det är väldigt viktigt att exempel du ger inte bara är individuella utan också visar att du kan leda en grupp och följa instruktioner. Därför är det viktigt att svara på de frågor som ställs konkret, ärligt och lugnt, som nämns ovan och inte sväva ut med svaren.
5. Öva, öva, öva. Övning ger färdighet och för att vara väl förberedd krävs övning. Skriv ner exempelfrågorna ovan, förbered en situation för varje sak, svara rakt, koncist, konkret och ärligt på det du har övat in och du har en mycket bra chans att klara psykologintervjun i antagningenprocessen till polishögskolan.