Utbilda dig och sök jobb som busschaufför

Funderar du på att bli busschaufför? Arbetet är omväxlande och spännande, och kombinerar service med föraryrket. Ingångslönen är dessutom ganska hög och ligger runt 24 500 kronor i månaden, vilket är högt för en utbildning som tar 12–14 veckor i anspråk. Det är ungefär samma ingångslön som poliser och sjuksköterskor startar på, efter en högskoleutbildning på tre år. I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta om hur du blir busschaufför. Vi berättar också hur vi kan hjälpa dig att öva inför de personlighetstest som ofta är en del av antagningsprocessen.

 

Busschaufför PrepPack™

Test och övningsmaterial är på engelska

 • Simulerade personlighetstest
 • Tidtagna övningstest
 • Inlärningsverktyg, tips och betygsrapporter
 • Databas med hundratals exempelfrågor
 • Unik studieguide till personlighetstest
 • Facit med utförliga svarsförklaringar

Mobilvänligt PrepPack™ | 24/7

 

Totalt
Hej! Jag heter Sara och är produktansvarig hos JobTestPrep Sverige. Har du frågor om att bli busschaufför får du gärna kontakta mig

Innehåll

Arbetet som busschaufför

Vad arbetet innebär beror i hög grad på vilket företag du arbetar på. Det vanligaste jobbet är att köra buss i linjetrafik, med kommun eller landsting som huvudman. I arbetet ingår att framföra buss på ett trafiksäkert sätt, göra säkerhetskontroller på bussen vid arbetspassets start, kontrollera färdbevis, informera och svara på frågor och hjälpa passagerarna tillrätta, hålla kontakt med trafikledare och annan arbetsledning, rapportera trafikstörningar, liksom hålla löpande kontakt med bussdepåns mekaniker om fordonens skick, och andra förekommande uppgifter.

Kör du buss i beställningstrafik kan ytterligare arbetsuppgifter tillkomma, såsom att planera resrutter till resmål, rastplatser och raster för passagerna, hålla ordning på bagage, hålla kontakt med eventuella guider eller reseledare, och vid utlandsresor även tillse att nödvändiga dokument och tillstånd finns framtagna och medtagna.

Generellt gäller att en busschaufför måste vara ansvarsfull, tillmötesgående, stresstålig och gilla att ha med människor att föra för att trivas i yrket. Framtidsutsikterna inom yrket är mycket goda, eftersom dagens bussförare har en hög medelålder och pensionsavgångarna de närmaste 10 åren kommer att vara många. Därtill satsar kommuner och landsting idag mycket på kollektivtrafiken. Nedan listar vi de 20 största arbetsgivarna inom den svenska bussbranschen.  

Nobina i Sverige ABKeolis i Sverige ABTransdev
Arriva i Sverige ABBuss i Väst AB 20Nettbuss AB
KR Trafik ABBergkvara Buss ABGamla Uppsala Buss
Centrala Buss i NorrbottenBergkvara bussNilsbuss AB
Bromma Buss ABTraveller BussSiljan Buss
Svensks BussBjörks och Byberg ABMekka Traffic AB

Utbilda dig till busschaufför

Det vanligaste sättet att utbilda sig till bussförare är att gå de utbildningar som de stora bussbolagen Nobina och Keolis erbjuder. Dessa utbildningar är kostnadsfria, även om du själv får bekosta vissa utgifter för studiematerial, prov på Trafikverket och körkortstillstånd för D-behörighet (körkort för buss), som du ansöker om från Transportstyrelsen.

Det finns även Komvux-program som erbjuder den teoretiska delen av bussförarutbildningen, och i en del falla arrangerar Arbetsförmedlingen kurser. Det finn även ett privata trafikskolor som utbildar på D-behörighet för buss. De sistnämnda är dock dyra. De största bussföretagen som kör på entreprenad åt kommuner och landsting är Nobina, Keolis och Arriva.

Av dessa anordnar Nobina och Keolis kostnadsfri utbildning till bussförare. Obs! Om du blir antagen till en sådan utbildning så a) förbinder du dig att arbeta på företaget en viss tid efter avslutad utbildning och b) kommer du endast att få körkort för buss med automatlåda, eftersom det är sådana som används i linjetrafik.

Söka till kostnadsfri utbildning

Vill du söka till någon av bussbolagens kostnadsfria bussförarutbildningar ser kraven ut så här (kraven är desamma om du väljer att utbilda dig på annat sätt, med undantag av ålderskravet):

 • Inneha B-körkort
 • Ha minst 1 års körvana
 • Behärska svenska i tal och skrift
 • Vara minst 24 år gammal

Du ansöker via företagets hemsida enligt nedan

 • Skicka in CV och personligt brev. Tillse att uppgifter om ålder och innehav av körkort för personbil finns med. Språkkunskaper och erfarenheter från andra serviceyrken är ofta meriterande.
 • Tycker företaget att du verkar intressant så kommer du med stor sannolikhet att få göra ett personlighetstest online, vilket sker genom att företaget skickar dig ett mejl med en länk till testet som du sedan gör hemifrån. Du kan läsa mer om personlighetstest här.
 • Går du vidare så kallas du till intervju hos företaget. Passerar du intervjun så erbjuds du en plats på deras trafikskola.

Utbildningen till busschaufför består av två delar, vilket även gäller om du väljer att utbilda dig via en privat körskola eller på annat sätt:

 1. Utbildning till D-behörighet. Består av körövningar och teori. Tar vanligen 4–8 veckor, beroende på din tidigare erfarenhet. Avslutas med uppkörning och teoriprov på Trafikverket.
 2. När du väl har D-behörighet ska du ta en yrkeskompetensutbildning (YKB) i enlighet med EU-direktiv. YKB-utbildningen är 140 timmar och i den ingår bland annat fordonslära, miljö, kundbemötande, kör- och vilotidsregler och hjärt- och lungräddning. Avslutas med teoriprov på Trafikverket.

När du är klar med detta är det bara att börja söka jobb som bussförare, om du inte redan har jobb via det företag som utbildat dig. Jobb som bussförare hittar du enklas via Arbetsförmedlingens hemsida.

JopTestPrep och personlighetstester

JobTestPrep har 30 års erfarenhet av att förbereda jobbsökande för olika lämplighetstest som förekommer vid rekryteringar eller antagningar till utbildningar. Vi vet att de stora bussföretagen ofta använder personlighetstester vid sina rekryteringar eller antagningar till utbildning på D-behörighet. Vi har dock inte kunnat fastställa exakt vilka tester det handlar om. Vill du öva på personlighetstest generellt, så registrera ett konto hos oss på JobTestPrep nedan.


Utöver ovan nämnda test kan ett antal andra typer av test förekomma när du söker jobb.

Blir du ombedd att ta ett test, kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det bästa övningspaketet för dina behov: Kundtjänst