Bli personlig assistent - öva inför personlighetstest

Funderar du på att bli personlig assistent? Det är ett omväxlande och spännande jobb för dig som tycker om människor. Men de stora privata vårdbolag som numer helt dominerar marknaden kräver genomgående att du godkänns på ett personlighetstest online för att komma på fråga som anställd. Hos oss på JobTestPrep kan du öva inför personlighetstest, med våra övningstest, facit och svarsförklaringar. Registrera ett konto hos oss och öka dina chanser att få jobbet.

Personlig assistent PrepPack™

Test och övningsmaterial är på engelska

 • Simulerade personlighetstest
 • Tidtagna övningstest
 • Inlärningsverktyg, tips och betygsrapporter
 • Databas med hundratals exempelfrågor
 • Unik studieguide till personlighetstest
 • Facit med utförliga svarsförklaringar

Mobilvänligt PrepPack™ | 24/7

 

Totalt
Hej! Jag heter Sara och är produktansvarig hos JobTestPrep Sverige. Har du frågor om personlighetstest för personliga assistenter får du gärna kontakta mig

Innehåll

Personlig assistent

Personlig assistans regleras i LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och infördes 1 januari 1994. Personlig assistans innebär ett personligt anpassat stöd som ges till personer som på grund av funktionsnedsättningar behöver hjälp de fem grundläggande behoven: personlig hygien, måltider, på- och avklädning, kommunikation eller annan hjälp som kräver ingående kunskaper om den funktionshindrade.

Kommunerna står för kostnaden för den som behöver upp till 20 timmars assistens i veckan. Försäkringskassan står för kostnaderna för den som kräver mer än 20 timmas assistans per vecka. En personlig assistent är den person som ger ovan beskrivna assistans. Beroende på den funktionsnedsattes behov kan jobbet vara på deltid, halvtid eller heltid. Arbetsuppgifterna hänger direkt ihop med vårdtagarens behov, och varierar därför mycket.

I arbetsuppgifterna kan ingå att sköta vårdtagarens intimhygien, hjälpa till vid toalettbesök, matinköp och matlagning, köra bil eller planera konsertbesök, sjukhusbesök eller fritidsaktiviteter, och följa med på dessa. Rent konkret är dina arbetsuppgifter allt som innebär att den du vårdar kan leva ett så fullt och rikt liv som möjligt, trots sina funktionshinder.

Söka jobb som personlig assistent

Det enklaste sättet att söka jobb som personlig assistent är via arbetsförmedlingens hemsida. Marknaden för tjänster inom personlig assistens domineras sedan ett antal år av privata företag inom omvårdnad. Dessa företag har idag runt 75% av vårdtagarna, medan 15% av assistansen sker i kommunernas regi, och återstående 10% av olika brukarkooperativ. De största omvårdnadsföretagen i Sverige är Humana assistans AB, Frösunda Omsorg AB och Team Olivia. På deras hemsidor kan du hitta jobb, liksom även anmäla intresse. Nedan listar vi de största företagen som anställer personliga assistenter.

Humana Praktikertjänst Attendo Poolia
SJR in Scandinavia Dedicare Team Olivia Norlandia
Frösunda Omsorg Förenade Care Manpower Academic Work
Randstad Adecco    

Krav på personliga assistenter

Det viktigaste för en personlig assistent är förstås en vilja att hjälpa till och en förmåga till omvårdnad. Eftersom det handlar om att ta hand om en specifik människa så är förstås personkemin av yttersta vikt, liksom likheter i ålder och intressen, och den vårdsökande med familj har alltid sista ordet vid en anställning. Utöver detta krävs vanligen:

 • God fysik, då tunga lyft kan ingå i arbetsuppgifterna, eftersom du ofta arbetar med människor med ingen eller begränsad rörelseförmåga.
 • B-körkort, för att kunna transportera vårdtagare. Beroende på geografisk ort kan det även krävas tillgång till egen bil.
 • Villighet att arbeta på olika timmar på dygnet, liksom i förekommande fall på helger och nätter.
 • Vårdutbildning, som till exempel vård och omsorgsprogrammet eller motsvarande, kan i en del fall efterfrågas, beroende på vårdtagarens funktionshinder eller medicinska situation.

Anställningsprocessen

 • Skicka in din ansökan online. Bifoga CV och personligt brev. Inkludera uppgift om ålder, körkortsinnehav och eventuell tidigare vårderfarenhet. Ange gärna vilka fritidsintressen du har. På grund av den ökande mångfalden i samhället så kan även språkkunskaper vara meriterande, så ange vilka språk utöver svenska och engelska du behärskar. Dina ansökningshandlingar kommer att delas med vårdtagaren och eventuellt med dennes anhöriga.
 • Söker du via ett omsorgsföretag som Humana, så är nästa steg i processen att du tillskickas en länk via mejl till ett eller flera personlighetstest, som du genomför online på din dator. Personlighetstestet bedömer om du verkar vara lämplig för jobbet som personlig assistent. Du kan läsa mer om personlighetstest här.
 • Går du vidare så väntar en eller flera intervjuer. Med största sannolikhet så kommer vårdtagaren och eventuella anhöriga till denne att delta i en intervju. Det krävs som sagt att man trivs tillsammans och att personkemin fungerar. Du kan läsa mer om olika typer av intervjuer här.

Får du sedan jobbet så väntar ett spännande och omväxlande arbetsliv. För ett arbete som inte kräver formella kunskaper så är jobbet som personlig assistent dessutom relativt välbetalt. För gruppen personliga assistenter låg den genomsnittliga grundmånadslönen på 23 200 kronor i månaden år 2017.

Öva inför personlighetstest

Genom att öva inför personlighetstest ökar du dina chanser att genomföra det på bästa sätt. När du vet vilken typ av frågor och svarsalternativ som väntar på det verkliga testet, så slipper du känna dig stressad vid testtillfället, och kommer att göra bättre ifrån dig på provet.

Med hjälp av vårt övningspaket med övningstest, omfattande svarsförklaringar, facit och studieguider skaffar du dig en förståelse för testet, vilket ger dig möjlighet att framställa dig själv på bästa sätt inför din blivande arbetsgivare. Registrera ett konto hos JobTestPrep och börja öva inför personlighetstest redan idag!


Utöver ovan nämnda test kan ett antal andra typer av test förekomma när du söker jobb.

Blir du ombedd att ta ett test, kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det bästa övningspaketet för dina behov: Kundtjänst