Öva inför personlighetstest för jobb som butikssäljare - JobTestPrep

Arbetet som butikssäljare i fackhandel

Arbetet sin butikssäljare är omväxlande, ansvarsfullt, och kan ibland, särskilt helger med många kunder, vara stressigt. Den viktigaste arbetsuppgiften är förstås att ta emot och hjälpa kunder tillrätta, svara på frågor, ta betalt och sälja in butikens produkter.

Men i arbetet ingår även att hålla koll på lagret, beställa nya produkter, göra inventeringar och ta emot leveranser. Inom fackhandeln är självfallet just fackkunskaper nödvändiga, vare sig du säljer vitvaror, dammsugare eller byggmaterial, och för att kunna göra ett verkligt bra jobb så krävs det att du håller koll på branschens facktidskrifter och håller dig a jour med nya produkter och trender inom ditt område.

Söka jobb inom detaljhandeln

Lediga jobb hittar du enklast via arbetsförmedlingens hemsida eller på någon av nätets svenska jobbsökarsidor. Dessa sidor kommer senare att skicka dig vidare till företagets egen hemsida, så är du intresserad av en specifik arbetsgivare så är det enklast att du går direkt till deras hemsida och klickar dig vidare till karriärsidan. Nedan listar vi några av de största arbetsgivarna inom svensk detaljhandel.

Systembolaget AB IKEA Apoteket AB
H&M Hennes & Mauritz AB Circle K Elgiganten
Stadium K-rauta Rusta AB
Kesko Sneakers Point OKQ8

Anställningsprocessen

Anställningsprocessen ser i stort sett likadan ut för butikssäljare i samtliga fackhandelns stora kedjor, och sker enligt nedan.

  • Du surfar in på företagets hemsida, och letar rätt på karriärsidan där de lediga jobben listas. Klicka på det jobb som intresserar dig, och läs igenom arbetsbeskrivningen. Registrera ett konto och skicka in CV och personligt brev.
  • Om du passerar den första gallringen så kommer du med största sannolikhet att få göra ett personlighetstest online. Det går till så att din eventuellt framtida arbetsgivare skickar dig ett mejl med en länk till testet, som du sedan gör hemifrån. Du kan läsa mer om personlighetstest här.
  • Får du godkänt på personlighetstestet får du vanligen göra en kortare telefonintervju med din blivande chef eller någon på HR-avdelningen. Blir de nöjda med telefonsamtalet så kallas du sedan till en traditionell anställningsintervju på plats. Du kan läsa mer hur du förbereder dig för olika intervjuer här.

Öva inför personlighetstest

Att göra ett personlighetstest om du inte gjort det förut kan kännas knepigt. Varför frågar de om det här? Vad är meningen? är en vanlig reaktion. Genom att öva inför ditt test så bekantar du dig med testet och de olika frågeformaten, vilket gör att du kan koppla av och känna dig som hemma när väl det riktiga testtillfället kommer. Och genom att förstå vilken typ av frågor som mäter vilka personlighetsdrag så får du möjlighet att anpassa dina svar och ge en så rättvisande bild av dig själv som möjligt.

Börja öva

JobTestPrep har mer än 30 års erfarenhet av att förbereda kandidater inför rekryteringstest och intervjuer, och vi har till dags datom hjälpt över 50 000 kunder att förbereda sig inför olika lämplighetstest. Söker du jobb i detaljhandeln så bör du ge dig själv chansen att öva inför ditt personlighetstest. Registrera ett konto hos oss och börja öva redan idag!


Utöver ovan nämnda test kan ett antal andra typer av test förekomma när du söker jobb.

Blir du ombedd att ta ett test, kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det bästa övningspaketet för dina behov: Kundtjänst

De testföretag och andra varumärken som nämns på denna sida ägs av respektive varumärkesinnehavare. Ingen av varumärkesinnehavarna är knutna till JobTestPrep eller den här webbplatsen.