Öva online inför lämplighetstest och intervjuer för att bli pilot - JobTestPrep

Rekryteringsprocessen för piloter

Om du bestämt dig för att bli pilot, vare sig du skickar in din ansökan till SAS, Bromma Business Jet eller Grafair, eller något annat flygbolag, så får du räkna med att rekryteringsprocessen kan ta veckor eller till och med månader. Under ansökningsförfarandet får du räkna med att gå på ett antal intervjuer, liksom ta ett lämplighetstest som mäter din lämplighet för yrket och dina förmågor. Egenskaper som alla piloter måste har inkluderar bland andra nedanstående.

  • Analytisk förmåga och problemlösningsförmåga
  • Förmåga att ta till sig och utföra instruktioner från trafikledningen
  • God organisationsförmåga och förmåga till tidshantering

Ett internationellt yrke

Pilot är ett utpräglat internationellt yrke, med hela världen som potentiell arbetsplats. Nedan listar vi 20 största flygbolagen i Europa.

Ryanair Lufthansa
Air France Aeroflot
S7 Group SAS
Alitalia LOT Polish Airlines
TAP  Nordica
Norwegian easyJet
KLM Wizz Air
Aegean Airlines Turkish Airlines
Finnair Czech Airlines

Tester för bedömning av lämplighet som pilot

Lämplighetstest för pilotyrket mäter kandidatens förmågor inom en rad olika områden och med olika test i varierande format och olika längd. De specifika test du kommer att stöta på beror på vilket flygbolag du söker till, men testen nedan är mycket vanligt, och du kommer garanterat att behöva ta dem.

Numeriska test som mäter din förmåga att ta in, bearbeta och förstå numeriska data.

Språkförståelsetest som bedömer din förmåga att analysera och dra slutsatser utifrån skriven text.

Test i abstrakt tänkande eller test med symbolserier, som bedömer din förmåga att förstå och analysera visuell information genom mönsteridentifikation, liksom din förmåga att skapa hypoteser och din förmåga till kritiskt tänkande.

Test i logiskt tänkande, eller test i deduktiv eller induktiv slutledningsförmåga. Dessa test bedömer din förmåga att dra logiska slutsatser från skriftlig eller icke-verbal information, och sedan lösa ett visst problem.

Engelskatest. Engelska är det internationella trafiklednings- och flygtrafikspråket, och en mycket god förståelse för både talad och skriven engelska är nödvändig för yrket. Test kan fokusera på allmän engelskkunskap på speciellt fackspråk inom exempelvis teknik eller medicin, för positioner som kräver kunskap i fackterminologi.

Anställningsintervjuer för pilotyrket

För att bli pilot måste du inställa dig på flera olika intervjuer. Antalet intervjuer du måste gå på beror på exakt vilken typ av pilot du söker som, liksom på vilken arbetsgivare det handlar om. Vill du veta mer om olika typer av intervjuer och vad du kan vänta dig i samband med dessa, så ta en titt på vår artikel om intervjuföreberedelse som du hittar genom att klicka här.

Registrera konto hos JobTestPrep

Att få jobb som pilot är inte det enklaste, men genom att öva ordentligt inför de test du måste ta och de intervjuer du måste genomgå, så kommer du att anlända till den med en vetskap om vad som väntar, och med ett gott självförtroende. Registrera ett konto hos JobTestPrep redan idag.


Utöver ovan nämnda test kan ett antal andra typer av test förekomma när du söker jobb.

Blir du ombedd att ta ett test, kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det bästa övningspaketet för dina behov: Kundtjänst

De testföretag och andra varumärken som nämns på denna sida ägs av respektive varumärkesinnehavare. Ingen av varumärkesinnehavarna är knutna till JobTestPrep eller den här webbplatsen.