You are logged in as customer LOG OUT

Att bli antagen till polisutbildningen

För att bli polis måste du vara 18 år, ha B-körkort (ej automat), vara svensk medborgare, och klara av ett antal fysiska tester, passera psykologiska och medicinska bedömningar, intervjuer och drogtest, bland annat. Det första som händer om din ansökan inte sållas bort redan från början, är att du kallas till en psykologisk utvärdering på Rekryteringsmyndigheten.

Det första steget i den psykologiska utvärderingen är de två datoriserade testen UNIQ och NEO-PI-R. Den senaste tiden har det skrivits en del i svenska medier om att intagningskraven till polisutbildningen har sänkts, och att du numer endast behöver en trea på begåvningsprovet UNIQ:s niogradiga skala.

Men den som tror att dessa prov är enkla misstar sig. Av de 1263 personer som kallades och kom till testerna för polisutbildning 2016 sållades hela 67% på UNIQ och NEO-PI-R-testerna. Klarar du inte dessa två tester så är resan över för din del, och du får åka hem, så det finns starka skäl att öva inför dessa test.


Vad är ett UNIQ-test?

UNIQ-testet är ett allmänt kognitivt test, i stort sett ett IQ-test, som mäter din kognitiva intelligens, det vill din förmåga till: logiskt tänkande , spatialt tänkande, Mental rotation av abstrakta former , språk- och ordförståelse, och numerisk beräkningar

Typiska frågor handlar om att avsluta sifferserier eller symbolserier med hjälp av ett antal svarsalternativ, avsluta meningar på ett korrekt sätt, läsa och utföra skriftliga instruktioner, eller se vilken 3D-figur som skulle bli resultatet om man vek upp flikarna längs linjerna på ett pappersark.

Resultatet redovisas i en niogradig skala från 1–9.

Polisen begåvningstest UNIQ mäter nämligen begåvningen att arbeta som polis jämfört med poliser som redan finns och arbetar ute i samhället..

Testet är ett normativt test, som alltså är uppbyggt så att sökande jämförs mot en normgrupp som är utbildade poliser i tjänst.

När testet skapades fick utfallet från denna normgrupp med poliser bilda en normalfördelningskurva.

Vill du läsa mer om kognitiva test klickar du här. Vill du köpa vårt övningspaket för polishögskolan, inklusive kognitiva begåvningstest, klickar du på knappen nedan. 

Våra övningstest är på engelska.


Vad är ett NEO-PI-R-test?

NEO-PI-R är ett personlighetstest som bedömer din personlighet enligt den så kallade femfaktorteorin, även kallad Big 5-modellen, och de fem kategorier som bedöms är med andra ord:

  • Öppenhet. En förmåga att uppskatta känslor, nya idéer, äventyr, nya erfarenheter, resor och så vidare.
  • Samvetsgrannhet. Tendensen att vara plikttrogen, självdisciplinerad, målinriktad och att agera planerat snarare än spontant.
  • Extraversion. Dragningen åt att vara energisk, självsäker en tendens att söka stimulans och andra människors sällskap.
  • Vänlighet. En tendens att vara medkännande och samarbetsvillig snarare än misstänksam och fientligt inställd mot andra.
  • Neuroticism. En tendens att lätt kunna erfara negativa känslor som exempelvis ilska, ångest, depression, eller sårbarhet och en dragning åt emotionell instabilitet.

Typiska frågor på personlighetstest går ut på att du ska ta ställning till påståenden, och sedan svara på om dessa gäller för dig med ”sant” eller ”falskt”. Alternativt ska gradera du gradera ett antal påståenden på en femgradig skala, från ”Instämmer helt” till ”Instämmer definitivt inte”. Vill du veta mer om personlighetstestklickar du här. Vill du köpa övningspaketet för testet så klickar du på knappen nedan.

Obs! Våra övningstest är på engelska, vi arbetar på att ta fram en svensk version.


Matrigma-test för polisbefäl

Är du redan polis, men hoppas på att kunna ta ett kliv upp i karriären? Om du söker jobb som polisbefäl i yttre tjänst, som exempelvis inom Piketen eller Nationella Insatsstyrkan, är sannolikheten stor att du kommer att behöva ta ett utökat prov i kognitiv begåvning, vanligen ett Matrigma-test. Matrigma-testet är ett icke-verbalt test som mäter din så kallade ”flytande intelligens”, och det kräver inga förkunskaper, men däremot ett god förmåga att se mönster och samband och tänka logiskt.

Testfrågorna alltså består av symbolserier, och din uppgift är att välja vilken symbol som saknas i serien från ett antal svarsalternativ. Du kan läsa mer om Matrigma-testet här. Vill du köpa vårt övningspaket för Matrigma-test så klicka du på knappen nedan (övningstestet för Matrigma är på svenska, övriga i paketet ingående test är på engelska).


Varför öva inför begåvningstest och personlighetstest?

Som vi påpekade ovan så föll ansökningsomgången 2016, hela 67% av kandidaterna som tog testerna UNIQ och NEO-PI-R bort ur rekryteringen till polisutbildningen. Genom att öva inför begåvningstest så skaffar du en känsla för provet, och ökar ditt självförtroende inför testdagen.

Dessutom får du chansen att vässa ditt logiska tänkande med de studieguider och de tips och lösningsstrategier som ingår i övningspaketet för kognitiva test.

Och genom att öva inför personlighetstest så skaffar du sig snabbt en känsla för vilka frågor som mäter vilka personlighetsdrag, vilket gör att du får möjlighet att optimera dina svar för den position du söker, i det här fallet din lämplighet som polis.


Läs mer om Polis testet i USA och Englands MI5


Öva inför antagningen till polishögskolan med JopTestPrep JobTestPrep är den enda webbplatsen som erbjuder professionella övningstest som simulerar de verkliga test du kommer att möta på testdagen. Genom att öva inför testet, och med våra poängrapporter, studieguider, facit och utförliga svarsförklaringar kommer du garanterat att förbättra dina resultat avsevärt. Söker du in på polisutbildningen så missa inte chansen att öva inför både UNIQ och NEO-PI-R. Registrera ett konto och börja öva redan idag!

Att lyckas på testet behöver inte vara omöjligt!

Vårt heltäckande PrepPack™ övningspaket ökar dina chanser med 73%!

Utöver ovan nämnda test kan ett antal andra typer av test förekomma när du söker jobb.

Blir du ombedd att ta ett test, kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det bästa övningspaketet för dina behov.

Vi har sammanställt FAQ sidor (på engelska) med dem vanligaste frågorna och svar.

Hittar du inte svaret på din fråga, vänligen kontakta vår Kundtjänst.

Betalning - Teknisk support - Komma igång - Kundtjänst

None of the trademark holders are affiliated with JobTestPrep or this website.
Behöver du hjälp frågetecken
minimera stäng
Behöver du hjälp frågetecken
Vänligen fyll i formuläret nedan och vi kommer snart att kontakta dig.
Ditt meddelande har skickats. Vi kontaktar dig inom kort.
Det gick inte att skicka ditt meddelande. Försök igen om ett par minuter.